Absoluut topjaar voor Belgische biotechbedrijven

Beurswaarde publieke bedrijven stijgt van 24 naar 27 miljard euro, ondanks de overnames van Ablynx en TiGenix

Opnieuw een 15-tal nieuwe private bedrijven opgestart in 2018

België heeft haar positie als biotechleider van Europa opnieuw versterkt. De Belgische biotechbedrijven maken vandaag 23 procent uit van de totale beurswaarde van alle publieke Europese biotechbedrijven samen. De waarde van de Belgische biotechbedrijven steeg in vergelijking met eind april 2018 met 12,5 procent van 24 naar 27 miljard euro. Deze groei is te danken aan enkele Belgische biotechreuzen zoals Galapagos, argenx en UCB. Dat alles blijkt uit de cijfers van KBC Securities die bekend gemaakt zijn tijdens het ‘State of the Union’ evenement van de Vlaamse biotech sectorfederatie flanders.bio en VIB. Ze lanceren deze cijfers aan de vooravond van het grote ‘knowledge for growth’ congres in Gent.

Het is duidelijk, het hart van de life sciences sector - beter gekend als de biotech sector- klopt in heel Europa het snelst in België. Niet zelden vinden buitenlandse investeerders en bedrijven de weg naar ons land, omdat ze de waarde van het ecosysteem hoog inschatten. Getuige daarvan de interesse voor Belgische biotech bedrijven op de beursvloer. Met 23 procent van de totale Europese beurswaarde[1] hebben wij een ruime voorsprong op heel wat andere Europese landen zoals Denemarken (20 procent), Spanje (14 procent) en Frankrijk (13 procent). Het feit dat de waarde van de Belgische beursgenoteerde life sciences bedrijven sinds april 2018 steeg met 12,5 procent, is voor de hele sector erg goed nieuws. Zeker nadat twee topbedrijven, Ablynx en TiGenix, zich na een overname van de beurs moesten terugtrekken. De Vlaamse biotechparel Ablynx werd verkocht aan farmagigant Sanofi voor 3,9 miljard euro en TiGenix kwam in handen van het Aziatische farmabedrijf Takeda voor 520 miljoen euro.

De sterkhouders

De Belgische biotech sector kan in woelige tijden goed standhouden op de beurs. En dat door het enorme succes van enkele sterkhouders, die veelbelovende geneesmiddelen tegen enkele belangrijke ziektes aan het ontwikkelen zijn. Zo steeg de beurswaarde van het Mechelse bedrijf Galapagos onlangs tot boven 6 miljard euro, grotendeels gedreven door de ontwikkeling van het geneesmiddel Filgotinib. Het medicijn tegen reuma en een tiental andere ontstekingsziektes kan volgens beursanalisten op termijn een omzet van 6 miljard dollar -of bijna 5,4 miljard euro- halen. Ook het Gentse argenx boekte enkele successen met nieuwe geneesmiddelen tegen kanker en ernstige autoimmune ziektes, net als de biofarmagroep UCB. Vandaag zijn er een 10-tal producten van een vijftal beursgenoteerde Belgische bedrijven in de finale testfases bij mensen. Nog nooit waren zoveel medicijnen van zoveel biotechbedrijven in de laatste rechte lijn naar de markt.

De positieve evolutie van de Belgische biotech sector op de beurs is te danken aan de grote vissen in de Belgische vijver met een beurswaarde van over 1 miljard euro zoals Galapagos, argenx en UCB, want de kleinere bedrijven (onder 1 miljard euro marktwaarde) verloren sinds eind april 2018 in het totaal 0,6 miljard euro aan marktwaarde (van 2,8 miljard naar 2,2 miljard euro). Dit is echter niet genoeg om België in deze categorie van haar vierde plaats in Europa te stoten. De gemiddelde waarde van de kleinere bedrijven zakte echter wel aanzienlijk van 344 naar 171 miljoen euro. Door het feit dat een gelijkaardige evolutie ook in andere Europese landen plaatsvond, is er nu een vrij homogeen speelveld ontstaan in deze categorie van bedrijven met België op de vierde positie, dicht bij het Verenigd koninkrijk (3), Italië (5), Denemarken (6) en Frankrijk (7).

“België blijft meer dan ooit een ‘hot spot’ binnen Europa voor publieke biotech bedrijven”, zegt Nathalie Van Den Haute, KBC Securities. “De uitstraling van de Belgische life sciences sector is zeer positief, dankzij de successen van Galapagos en argenx, maar ook het kleinere Mithra en Biocartis. Sinds begin 2018 hebben onze publieke life sciences bedrijven samen meer dan 700 miljoen euro kapitaal via de beurs opgehaald. ​ De interesse van binnen- en buitenlandse investeerders blijft dan ook erg hoog. De toekomst ziet er dus rooskleurig uit voor de Belgische publieke biotech bedrijven en voor de jonge private bedrijven die zich klaarmaken voor een beursgang.”

De nieuwe Galapagos of Ablynx

Er is in België een positieve dynamiek rond zowel publieke als nieuwe life sciences start-ups. Zo werden in de laatste vijf jaar meer dan 35 nieuwe life science bedrijven opgericht en het laatste jaar alleen al hebben zich een 15-tal nieuwe startups in Vlaanderen gevestigd. Al die bedrijven hebben in hun eerste kapitaalronde mooie bedragen kunnen ophalen bij investeerders uit het binnen- en buitenland. Wordt één van hen de nieuwe Galapagos of Ablynx?

Tijdens het ‘State of the Union’ evenement, waarin nieuwe ontwikkelingen en initiatieven in de sector aangekondigd worden en de Belgische positie in het Europese landschap geanalyseerd wordt, kregen traditiegetrouw enkele nieuwe bedrijven de kans zich voor te stellen. Dit jaar worden vier buitenlandse biotech bedrijven voorgesteld die zich recent in Vlaanderen gevestigd hebben om te kunnen meedrijven op de successen in onze regio: alphabiomics, Yesse Technologies, Inari en Apheris.

“We zien in de laatste jaren ook meer jonge buitenlandse bedrijven die zich in onze regio vestigen. We hebben dan ook verschillende belangrijke troeven in onze handen zoals onze gerenomeerde universiteiten en kennisinstellingen, een aantrekkelijke omgeving om producten te testen, uitstekend opgeleide werkkrachten en ervaren biotech investeerders. Neem daarnaast onze centrale ligging binnen Europa, onze lange ervaring binnen de life sciences sector en de monetaire en politieke steun van de overheden en je hebt alle succesfactoren bij elkaar om uit te groeien tot een echte drijvende kracht achter onze lokale economie." Dirk Reyn, voorzitter van de Raad van Bestuur van flanders.bio

De ‘State of the Union’ wordt georganiseerd door flanders.bio samen met VIB en trapt traditioneel het belangrijke jaarlijkse biotech congres ‘knowledge for growth' af, dat dit jaar al aan haar 15de editie toe is. Dit evenement bracht vorig jaar 1.259 mensen uit de sector samen uit 23 landen. Ook dit jaar vindt dit evenement plaats in het Ghent International Convention Center ICC.

Foto's van het evenement zullen in de loop van de avond na het evenement beschikbaar zijn in de Prezly Newsroom van flanders.bio.

Meer informatie over de ‘State of the Union’: klik hier

Meer informatie over ’knowledge for growth’: klik hier

Over flanders.bio

flanders.bio is een dynamische leden gedreven organisatie met momenteel meer dan 350 leden uit België en het buitenland. We helpen onze leden om waarde te creëren door netwerking en trainingsactiviteiten te organiseren, internationalisering te steunen, diensten te leveren en expertise op te bouwen. flanders.bio en haar leden willen trotse voorvechters zijn van een gerenommeerd globale impact ecosysteem in life sciences.

Voor meer info: https://www.flanders.bio/

Over VIB

VIB verricht baanbrekend onderzoek naar de basis van het leven, gezondheid en ziekte. De resultaten van ons wetenschappelijk onderzoek worden toegepast in geneeskunde, landbouw en industrie.

Voor meer info: http://www.vib.be

Over KBC Securities

KBC Securities is de onafhankelijke beursvennootschap van de KBC Groep met eigen vestigingen in Brussel, Boedapest en New York. Ze is Belgisch marktleider in kapitaalmarkttransacties met een marktaandeel van circa 70%. KBC Securities heeft het grootste en meest ervaren aandelen sales & research team in België met 24 mensen die institutionele investeerders in West-Europa en de VS bedienen. Haar expertise focust zich op de vastgoed-, life sciences en hoogtechnologische sectoren. Daarnaast heeft KBC Securities een sterke positie in de markten voor schuldkapitaal en M&A. De strategie wordt gedreven door een solide en ondernemende aanpak op maat van de klanten (bedrijven, aandeelhouders, familiekantoren, institutionele beleggers).

Voor meer info: https://www.kbcsecurities.com/

Willem Dhooge

Co-General Manager, flanders.bio

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over flanders.bio

Flanders.bio is een dynamische leden gedreven organisatie met momenteel meer dan 350 leden uit België en het buitenland. We helpen onze leden om waarde te creëren door netwerking en trainingsactiviteiten te organiseren, internationalisering te steunen, diensten te leveren en expertise op te bouwen. Flanders.bio en haar leden willen trotse voorvechters zijn van een gerenommeerd globale impact ecosysteem in life sciences.   

Neem contact op met

Jean-Baptiste de Ghellincklaan 13 bus 0102 9051 Ghent Belgium

+32 9 241 80 41

info@flanders.bio

www.flanders.bio